Artikelen

Technieken

Tekenen en schilderen maken gebruik van dezelfde technieken (perspectief, kleur, schaduwen) maar hebben ook hun eigen technieken. Zo maak je bij tekenen eerder gebruik van arceren om een idee van schaduw op te wekken en heb je bij schillderen allerlei verftechnieken die zorgen voor een ander effect. Deze technieken worden hieronder toegelicht.

 

Tekenen

Tekenen vraagt om veel verschillende technieken. Die technieken verschillen niet alleen bij het materiaal dat je gebruikt, maar ook bij wat je precies wilt tekenen. Zo kun je potlood gebruiken om schaduwen aan te brengen. Dit kun je doen door te arceren. De richting van het arceren wijst de richting van de schaduw op. Ook kun je met potlood goed perspectief tekenen met behulp van hulplijntjes.

 

Schilderen

Ook schilderen heeft verschillende technieken die afhankelijk zijn van de soort verf, de ondergrond en de kwasten die je gebruikt. De meest bekende technieken worden hieronder uitgelegd. Zo heb je de tamponeertechniek, waarbij je met een kwast een stotende beweging maakt op het doek. Met Impasto schuif je grote vlakken verf met een spatel op het doek. Glaceren is een techniek die vooral gebruikt wordt bij het aquarelleren. Met een penseel verf je dunne lagen (transparante) verf over elkaar om tot een mooi effect te komen. Bij Dripping gebruik je de verfkwast of penseel om te druppelen op het doek. A La Prima is een techniek waarbij de verf van te voren niet gemend wordt, maar pas op het doek elkaar tegenkomen.