Artikelen

Benodigdheden

Ondanks dat tekenen en schilderen als hobby dicht bij elkaar liggen, zijn er wel een aantal verschillen in de materiaal die je bij beide nodig hebt.


Tekenen

De potlood is waarschijnlijk het meest gebruikte materiaal bij tekenen. Potloden heb je in verschillende soorten, kleuren en maten. De maat (of dikte) van een potlood weergeven in cijfers en letters. De vorm en hardheid van een potlood bepalen de dikte van de getekende lijn. Naast de gewone potloden heb je ook nog vulpotloden, die hebben een navulbare stift. Ook zijn er verschillende speciale potloden op de markt, zoals pastel- en aquarelpotloden. Elke potlood vraagt om een andere techniek en benadering.

 

Naast potlood kun je ook tekenen met houtskool. Al sinds mensen begonnen met tekenen wordt houtskool gebruikt. Voor het tekenen met houtskool worden meestal houtskoolstaafjes gebruikt. Nadeel is dat deze erg snel breken en je er zwarte vingers van krijgt. Naast de bekende staafjes zijn er houtskoolpotloden op te markt. Deze hebben een strakke zwarte streep en zijn makkelijk vast te houden en mee te nemen. Ook pen en ink worden al heel lang gebruikt bij het maken van tekeningen. Pen en inkt is vooral handig bij tekeningen die bestaan uit lijnen van constante breedte. Het papier moet echter wel dik zijn, om te voorkomen dat de inkt doordrukt.

 

Tegenwoordig zijn er ook veel verschillende soorten stiften op de markt waarmee leuke dingen gemaakt kunnen worden. Stiften worden vooral gebruikt door kinderen en bij het maken van illustraties en cartoons. Er bestaan echter wel grote verschillen in de kwaliteit van de stiften die te koop zijn. De meeste moderne mogelijkheid om te tekenen is het digitaal tekenen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een tekentablet om te tekening direct op de computer te laten verschijnen.

 

Schilderen

Het belangrijkste element van schilderen is de verf. Er zijn heel veel verschillende soorten verf te koop die allen vragen om een andere technieken, andere ondergrond en andere penselen. De bekendste en meest gebruikte soorten verf zijn acrylverf, olieverf en aquarelverf (waterverf). Ook plakkaatverf, een veelgebruikte verfsoort op de basisschool, is populair. Naast deze verfsoorten heb je nog verf met een speciaal doel, zoals textielverf, porseleinverf en glasverf.


Ook penselen en kwasten behoren tot de benodigdheden van een schilder. Het grootste verschil tussen penselen en kwasten is het materiaal waar het van gemaakt wordt. Kwasten worden gemaakt van varkenshaar en zijn daardoor stugger dan penselen, die vooral gemaakt worden van marterhaar. Welke penselen en kwasten het beste gebruikt kunnen worden hangt mede af van de verf die gebruikt wordt. Zo gebruiken olieverfschilders vooral lange penselen en aquarelschilders penselen met een korte steel.


Naast verf en penselen heb je ook papier nodig om op te schilderen of doek.  Welke ondergrond je gebruikt hangt af met welke verf je besluit te gaan schilderen. Zo is er voor aquarelschilderen speciaal papier ontwikkeld dat minder snel bobbelt. Bij plakkaat, olie en acrylverf wordt algauw een opgespannend doek gebruikt. Zo'n doek kan gezet worden op een ezel om het schilderen te vergemakkelijken.