Artikelen

Benodigdheden

Om te kunnen breien heb je niet veel materiaal nodig, het belangrijkste zijn de naalden. Deze komen in verschillende vormen, soorten en maten. Naast de naalden heb je ook nog wol nodig om mee te breien, ook de wol komt in verschillende soorten. Wat ook handig kan zijn tijdens het breien is een grote veiligdheidsspeld, zodat je steken vast kan zetten om te rusten. Hieronder worden de meest gebruikte materialen uitgelegd.


Breinaalden

Er bestaan verschillende breinaalden die verschillen in dikte, materiaal waarvan ze gemaakt zijn en de vorm. Zo zijn er breinaalden die gemaakt zijn van metaal, plastic en van hout. Welke breinaald je gebruikt en welke dikte (wordt getoond in mm) je neemt hangt af van de stof en de steek die je wilt gebruiken. Ook zijn er verschillende soorten breinaalden. De 'gewone' breinaalden hebben een knop aan het uiteinde zodat het breiwerk niet van de naald glijdt. Er zijn ook naalden zonder knop, waarbij het makkelijker wordt om heen en weer te breien. Daarnaast zijn er ook korte breinaalden om bivjoorbeeld sokken mee te breien en speciale rondbreinaalden.


Breiwol

Er zijn veel verschillende merken wol op de markt. Het belangrijkste verschil zit hem in de merken wol die echt wol gebruiken en de merken wol die gebruiken maken van acryl. Dat laatste is een stuk minder mooi en prettig om mee te werken dan echt wol. Hierom wordt deze ook meestal gebruikt bij het maken van knuffels en poppen. Er zit ook verschil in de dikte van de wolsoorten, welke dikte je het beste kunt gebruiken hangt af van het doel van je breiwerk.