Artikelen

Stoffen en Garens

Borduurstoffen

Bijna alle stoffen kunnen gebruikt worden om op te borduren. Welke stof het beste is hangt af van de technieken die je wilt gaan gebruiken en het uiteindelijke doel van het borduurwerk.  Alle stoffen zijn verkrijgbaar in verschillen de maten en diktes. Ook zijn er verschillende kleuren te koop, maar de meest voorkomende zijn wit, creme en ivoor. De meest bekende stoffen voor borduren worden hieronder uitgelegd.


  • Stramien is een borduurstof gemaakt van grof weefsel dat vooral geschikt is voor borduren met wol. Stramien is vaak voorbedrukt met een patroontje.
  • Linnen  is een weefsel dat gemaakt wordt van hennep of vlasgaren. Linnen is vooral geschikt voor het borduren van patronen.
  • Aida is een stof met een speciale binding waardoor er geen weefseldragen onstaan maar bosjes.
  • Hardanger deze stof is dubbeldradig en speciaal ontwikkeld voor de traditionele Noorse borduurtechniek Hardanger.


Borduurgaren

Bij borduren worden ook verschillende garen gebruikt. Deze garen zijn onder te verdelen in wollen garens en katoenen garens. Ook zijn er splijtbare garens en niet splijtbare garens. Een aantal hiervan worden hieronder beschreven.


Crewelwol wordt gebruikt bij de crewelborduurtechniek en is een sterk en fijn garen van wol.

Tapisseriewol is een dik garen met een mat uiterlijk dat uit vier splijktbare draden bestaat, het wordt vaak als een enkele draad gebruik in tapisserieren.

Perzische wol wordt vooral gebruikt in fijne borduurwerken en is een garen van gemiddelde dikte.

Borduurkatoen lijkt op wol en is vooral geschikt voor de wat zwaardere borduurstoffen. Borduurkatoen heeft een mat uiterlijk.

Koordzijde wordt vooral gebruikt in Hadanger borduurwerken en lijkt een beetje op touw. De garen is niet splijtbaar en heeft aan glanzend uiterlijk.

Splijtgaren wordt gemaakt van katoen en heeft een glanzend uiterlijk. Een draad splijtgaren bestaat uit zes losse draden die makkelijk gespleten kunnen worden.


stramien