Artikelen

Steken

Borduursteken zijn verschillende manieren om met naald en garen een patroon te krijgen. Elke steek vraagt om een andere techniek en heeft een andere uitkomst. Er zijn veel verschillende borduursteken, de meest bekende worden hieronder nader toegelicht.


Kruissteek

De kruissteek is een veel gebruikte steek om grote vlakken mee te vullen. Elke steek bestaat uit twee steken die elkaar kruizen. Het mooiste is het wanneer alle bovenste steken dezelfde kant op wijzen. Een kruissteek wordt als volgt gemaakt: begin linksboven en steek de naald vanaf achter door het stramien. Haal de naald naar rechtsonder en steek hem hier weer naar achter. Ga nu naar achterlangs naar rechtsboven en haal de naald hier weer naar voren. Je begint nu als het ware aan een nieuw blokje, waarbij rechtsboven van de eerste steek de linksboven van de tweede steek is. Haal de naald nu naar rechtsonder weer naar achter en ga zo verder tot het vlak gevuld is. Werk vervolgens de andere kant op, zodat de steken gekruist worden.


Halve kruissteek

Ook de halve kruissteek wordt vaak gebruikt om grote vlakken mee te vullen. De halve kruissteek heeft als voordeel dat er veel steken op een vierkante centimeter staan en je zo dus tot een zeer gedetailleerd geheel kunt komen. Het is belangrijk dat alle steken dezelfde kant op staan. De halve kruissteek wordt als volgt gemaakt: begint linksonder en steek de naald door het stramien naar voren. Steek de naald schuin rechtsboven twee draden hoger weer naar achter, steek de naald twee dragen lager weer naar voren en begin aan de nieuwe steek.


Kettingsteek

De kettingsteek is een borduursteek waarbij een soort ketting ontstaat. De steken bestaan uit lussen die aan elkaar vast zitten. Het grote voordeel van de kettingsteek is dat de naald niet voortdurend door de stof heen hoeft. Bij de kettingsteek wordt de naald eerst van onder naar voren gehaald en bijna op dezelfde plek weer naar onder, zodat een lus ontstaat. De naald wordt nu weer naar voren gehaald een paar steken verder, waarbij de volgende los door de andere los heen wordt gemaakt.


Stiksteek

Een veel gebruikte borduursteek is de stiksteek. De stiksteek wordt gebruikt om met de hand naden te maken. De steek is klein en wordt dubbel uitgevoerd waardoor een mooie sierlijke lijn onstaat, die vaak gebruikt wordt bij het omlijnen van details. De naald wordt eerst van achter naar voren gehaald en een steek verder weer naar achter, daarna wordt de naald achterlangs een steek verder weer naar voren gehaald en weer naar achter op de plek waar de vorige steek naar achter ging. Zo krijg je een mooie aaneenschakelijk van steken.


Rijgsteek

De rijgsteek is de eenvoudigste borduursteek en, om deze reden, ook een van de belangrijkste componenten in de traditionele borduurkunst. Rijgsteken hebben de vorm van opgebroken lijnen omdat ze, zoals de naam al zegt, als het ware gerijgd worden door de stof. Het is wel een heel fragiele steek die, bij het breken van de garen, meteen los zal laten.


borduursteek