Heb jij als eens gehoord van decoupage?
Heb jij al eens gehoord van decoupage?
Als mij gevraagd wordt wat ik doe voor mijn werk dan vertel ik dat ik een webwinkel heb met onder andere Decopatch, hobbymaterialen. Vaak volgt dan gelijk de vraag Deco-watte? of Wat is dat, Decopatch? Nou, eigenlijk is de techniek decoupage al zo oud als de weg naar Rome. En leek het mij leuk om in dit blog daar eens wat dieper op in te gaan.
Decoupage is een techniek die al in de 18e eeuw werd toegepast. Het is een kunst van het decoreren van een object, meubelstuk, wanden of accessoires door er (gekleurd) papier of uitgeknipte motieven op te plakken. De truc was om zoveel lagen vernis aan te brengen dat de afbeelding onderdeel werd van de ondergrond. Decoupage is ontstaan door een imitatie van dure handbeschilderde kunst. Niet iedereen kon goed schilderen of had het geld om het te (laten) doen. Deze techniek was een goedkoper alternatief. En als je heel netjes werkt, is het verschil bijna niet te zien!
In principe kan je alles bewerken met decoupage zolang je er maar papier op kunt plakken en daarna vernissen. Vooral platte gladde vlakken zijn prettig om op te werken. Hout ligt voor de hand maar ook metaal, glas, blik en figuren van papier-maché zijn heel geschikt als ondergrond.
Heel belangrijk is dat de plaatjes die je gaat gebruiken op een redelijke kwaliteit papier zijn afgedrukt. Glimmende plaatjes werken erg fijn. Het uitknippen of uitsnijden als je dat prettiger vind, moet natuurlijk wel netjes gebeuren. Scheuren en rafels blijf je meestal zien. Het allerbelangrijkste is om de plaatjes zo op de desbetreffende ondergrond te krijgen dat ze gelijk goed en glad op hun plek worden aangebracht. Vouwen, kreukels etc. zijn niet weg te werken. Als de lijm helemaal droog is en alles muurvast zit, kun je gaan beginnen met vernissen.
Een speciale decopatchlijm heb je hiervoor écht nodig. Bijvoorbeeld de paperpatch lijm en vernis inéén van Decopatch. Dit is niet alleen een lijm maar is tevens gemengd met vernis en kan dan ook gelijk gebruikt worden als aflaklaag. Wil je toch liever wat extra bescherming als je klaar bent met plakken? Dan adviseer ik om nog één van de aparte afwerkvernissen te gebruiken. Je kan kiezen uit hoogglans, zijdeglans en een matte finish. Tegenwoordig hebben wij zelfs ook een speciale buitenvernis. Zodat je je kuntstwerken ook buiten kan neerzetten of hangen. Deze buitenvernis zorgt voor nog eens extra goede bescherming tegen de weersinvloeden en is UV-bestendig. Handig want dat voorkomt enigszins dat het papier niet verkleurd in de zon.
Gelukkig is door de jaren heen het gebruik van de decoupage-techniek steeds gemakkelijker geworden. Zo was het eind jaren 90 bijvoorbeeld een grote rage om dakpannen te gaan beplakken met servetten. Misschien kan jij je dat nog wel herinneren of heb je destijds dit zelf ook gedaan? Of hing zo'n dakpan bij jouw bij de voordeur, haha. Dankzij het grote assortiment van Decopatch is er nog altijd een zeer ruim leuke designs decoupagepapier beschikbaar die goed te scheuren zijn en waar je écht superleuke dingen mee kan doen. Wij bieden jouw op onze website www.creapoint.nl het complete aanbod aan om zelf gelijk aan de slag te kunnen gaan!
Niet voor niets wordt Decopatch daarom ook heel vaak gebruikt als activiteit tijdens kinderfeestjes :) De techniek is makkelijk, het is leuk om te doen en je hebt snel ook een goed eindresultaat.
En het leuke van Decopatch vind ik, elk object is uniek!
Ik ben benieuwd wat jij maakt met Decopatch. Succes en vooral héél veel plezier.
Met creatieve groet,
Marcia
Op October 24, 2020