Creatieve marktplaats Etsy naar Nederland

De van oorsprong Amerikaanse onlinegemeenschap voor creatievelingen Etsy.com wil de Nederlandse markt veroveren. Onlangs organiseerde de site een eerste officiële bijeenkomst in Nederland, waarbij het leden en niet-leden de gelegenheid biedt om 'ongedwongen creatief te zijn'. Deze zogenoemde 'Etsy Labs' vinden al maandelijks plaats in New York, Londen, Berlijn en Parijs. Nu wordt Amsterdam aan dat lijstje toegevoegd.

Etsy.com werd in 2005 opgericht in New York met als streven het laten verdwijnen van anonieme productie. Inmiddels verkopen honderdduizenden creatievelingen hun handgemaakte of tweedehandsproducten via de site. Vorig jaar opende Etsy het eerste kantoor in Europa.

"Etsy was tot voor kort sterk Amerikaans georiënteerd, maar vanaf dit jaar gaan we ons in verschillende landen inzetten om creatieve micro-ondernemers te ondersteunen”, legt de Nederlandse woordvoerster van Etsy uit. "Nederland is een interessante markt, omdat er nog geen vergelijkbare gemeenschap bestaat in Nederland, terwijl kleine ondernemers, kunstenaars en ambachtslieden hier wel behoefte aan hebben.”

Etsy.com telt wereldwijd meer dan 7,2 miljoen leden. In 2010 verkochten meer dan 400.000 verkopers voor zo'n 314 miljoen Amerikaanse dollar aan spullen. Het Nederlandse Etsyteam bestaat uit zo'n vierhonderd 'makers'.

Etsy wil consumenten de gelegenheid bieden om in contact te komen met de maker van een product. Van de opbrengst van de producten vloeit volgens de site 96,5 procent terug naar de makers. "In reguliere webwinkels is dat 40 à 60 procent”, aldus de Etsywoordvoerster.

Bron: Telegraaf.

Op March 17, 2011