Irisvouwen : een nieuwe techniek om mooie wenskaarten te maken.

Irisvouwen is een techniek om wenskaarten te maken die is ontstaan in Nederland. Bij het irisvouwen maak je gebruik van verschillende kleuren papier met of zonder patroontjes. Deze stroken papier vouw je dakpansgewijs volgens het patroon op een kaart. Op deze manier kun je hele mooie effecten bereiken.

Om te kunnen irisvouwen heb je een snijmat, schaar, potlood, papier, plakband, holografisch papier en lijm nodig. Daarnaast is het ook handig, zeker in het begin, om een (bestaand) patroon te hebben. Allereerst snij je het patroon uit de enkele kaart. Het stuk dat je uitgesneden hebt gebruik je niet.

Wat papier betreft kun je het beste makkelijk te vouwen papier gebruiken, zoals origamipapier. De kleuren van het papier moeten natuurlijk wel een beetje bij elkaar passen. Snij het papier in stukken van 8 bij 2,5cm. Plak het patroon op de werkbalk en leg de kaart erbovenop.

Bij het irisvouwen werk je in spiegelbeeld. Je werkt dus als het ware op de achterkant van de kaart, het uiteindelijke resultaat zie je pas op het moment dat je klaar bent en de kaart omdraait. Vouw de stroken papier op het juiste formaat en plak deze, met gewoon plakband, volgens de nummering op het patroon op de kaart. Op het eind blijft er slechts een klein gat in het midden over, de zogenaamde iris.

De achterkant van de kaart ziet er nu heel rommelig uit, maar als je de kaart omdraait kun je zien dat het al ergens op begint te lijken. Het gat dat nog over is kun je bedekken met een stukje holografisch papier. De enkele kaart kun je nu uitknippen in een vorm die je leuk vindt en in zijn geheel op een dubbele kaart plakken. Deze kun je versieren naar inzicht.

Op March 1, 2011