Japanse poppetjes haken met Amigurumi

Ze zijn schattig, zacht en nemen langzaamaan de wereld over: de Amigurumi. Deze Japanse poppetjes worden gehaakt of gebreid en daarna gevuld. In Japans waren ze al populair, maar inmiddels begint het haken van deze poppetjes ook in Nederland een hype te worden.

De Amigurumi komen uit Japan. Het woord ami betekent gehaakt of gebreid en nuigurumi betekent gevuld poppetje. Bij Amigurumi haak of brei je figuurtjes die er erg schattig uit zien. Dit zijn voornamelijk diertjes, maar ook andere voorwerpen als paddestoelen, taartjes en radio's kunnen omgetoverd worden tot schattige Amigurumi. Deze poppetjes hebben een groot en bol hoofd, met grote ogen en een klein lijfje.

Hoe maak je een Amigurumi?
Amigurumi's worden meestal van katoen gemaakt met een haaknaald van 3,0 tot 3,5mm. Met deze kleine haaknaalden kunnen de haken goed strakgetrokken worden zodat de vulling er niet uitvalt. De Japanse manier van haken is anders de hoe we het hier in het Westen over het algemeen gewend zijn, de Amigurumi's worden niet per rondje afgehaakt maar worden doorgehaakt. De losse onderdelen van de poppetjes worden later aan elkaar genaaid. Met vilt kun je oogjes en andere accessoires aan de Amigurumi worden toegevoegd.

De Amigurumi-techniek leren

Om Amigurumi's te leren maken is het belangrijk om veel te oefenen. Op internet, in boeken en in filmpjes (bijvoorbeeld op youtube) zijn genoeg lessen en tips te vinden die kunnen helpen. Zodra je alle steken die gebruikt worden eenmaal onder de knie hebt kun je gaan zoeken naar Amigurumi-patronen. Ook zjin er veel boeken te vinden met patronen of kun je, zodra je wat gevorderd bent, je eigen Amigurumi's bedenken.

Op February 11, 2011