Online scrapbooken

Steeds meer mensen vinden hun weg naar de van oorsprong Amerikaanse hobby van scrapbooken. Bij scrapbooken worden allerhande materialen gebruikt om van fotoalbums iets speciaals te maken. Zo worden foto's uitgeknipt, randjes toegevoegd, met kleuren gewerkt, gestempeld en worden er allerlei extra voorwerpen aan de pagina's toegevoegd zoals lintjes en knopen. Naast het scrapbooken van een fotoalbum worden tegenwoordig ook al schildersdoeken, fotolijsten en andere objecten gebruikt. Daarnaast is het nu ook mogelijk om online te scrapbooken.

Scrapbooken op de computer

Bij scrapbooken op internet hoef je digitale foto's niet te laten ontwikkelingen, maar kun je online een leuke scrapbook diavoorstelling maken. Het principe werkt hetzelfde: door met foto's, kleurtjes, stickers en plaatjes te werken kun je leuke collages maken. Het verschil is dat het scrapbooken online gebeurt. Je maakt, in veel gevallen, een online album aan en maakt een collage door middel van drag-and-drop. Met deze techniek 'grijp' je een voorwerp die je wilt gebruiken vast en sleep je hem naar de gewenste plek.

Voordelen van online scrapbooken

Omdat het online scrapbooken op de computer gebeurd heb je een gigantische hoeveelheid aan voorwerpen, achtergronden, lijntjes en voorbeelden die je kunt gebruiken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Daarnaast is het ook een stuk makkelijker om je gemaakte album te laten zien aan vrienden en familie. Ook zijn deze websites vaak uitgerust met een gallerij waar je de gemaakte albums van andere scrapbookers kun bekijken. Op deze manier kun je een hoop inspiratie op doen.

Nadelen van online scrapbooken
Natuurlijk hangen er ook nadelen aan het gebruik van de computer bij het scrapbooken. Zo heb je, na het maken van een online scrapbook, niet iets tastbaars in handen. Ook ben je al je albums kwijt zodra je computer crasht, de website uit de lucht gehaald wordt of zodra je jezelf afmeldt van de website. Ten slotte heb je niet de rommelige gezelligheid van het werken met de handen. Je mist het kijken, knippen, uitzoeken, plakken en opruimen met een lekkere thee en goed muziekje erbij. Toch is online scrapbooken leuk om eens te bekijken, wellicht kan het iets toevoegen of kun je er inspiratie uithalen.


Scrapblog en Smilebox

Twee goede websites voor het online scrapbooken zijn scrapblog.com en smilebox.com. Bij scrapblog is het mogelijk om in te loggen met een Facebookaccount of door een nieuwe gebruiker aan te maken. Daarna kun je op een simpele manier leuke scrapbookalbums maken, van een enkele pagina tot een hele slideshow. Het grootste voordeel van scrapblog.com is dat je het album meteen kan bestellen als fotoboek, kalender of ansichtkaart. Smilebox.com werkt nagenoeg hetzelfde als scrapblog.com. Beide websites zijn gratis, maar wel in het Engels. Het wachten is dus nog op een goedwerkende Nederlandse scrapbookwebsite.

http://www.smilebox.com/

http://www.scrapblog.com/

Redactie Klik-info.nl

Op February 10, 2011